söndag 29 maj 2011

Försommargott med rabarber och spansk körvel

Äntligen är det rabarbertider och precis samtidigt har den spanska körveln (Myrrhis odorata) kommit igång ordentligt och fått härligt stora blad, stinna av stark anissmak. Det är verkligen perfekt timing för rabarber kombinerad med spansk körvel är väldigt gott. Hur konstigt det än kan låta så passar anissmaken jättebra ihop med rabarbern. Frön av spansk körvel användes förr också i den fina karamellen Kungen av Danmark så den som har ätit den vet precis vilken anissmak det handlar om.
I böcker om örter står det intressant nog också att spansk körvel förr användes som en sockersparare. Bladen eller fröna blandades i sylt och bakverk gjorda på syrligare frukter och bär för att spara in på det dyra sockret. Körveln ska då dämpa den syrliga smaken hos huvudingrediensen och samtidigt ta fram sötman. Jag vet inte om det stämmer för jag tycker fortfarande att framför allt rabarber kräver rejält med socker men jag fortsätter att kombinera för smakens skull och för att det är det så vackert med de gröna bladen i t.ex. en paj.


Spansk körvel är också härlig i rabatten med sina fjuniga finflikiga blad och skyar av vita blommor. Nyper man i bladen doftar de starkt och gott.

Mitt eget rabarberpajrecept:

Fyll en smörad pajform till hälften med skivad rabarber, häll på 1/2-1 dl socker blandat med 2 msk potatismjöl (potatismjölet suger upp vätskan från rabarbern så pajen inte blir så blöt). Strössla på ca. 1 dl blad av spansk körvel. Det är viktigt att skörda bladen precis innan de ska användas, en varm dag hänger det på minuterna, annars förflyktigar de smakrika ämnena och bladen förvandlas till ett sladder utan vare sig smak och doft. Lägg på en smuldeg av 2 dl vetemjöl, 1/2 dl socker och 1 hg smör (dubbla om ni vill ha mer täcke). In i ugnen på 225° C i ca. 20 min.


Ung. lagom med körvel.


En riktigt god försommarefterrätt och ännu bättre blir det egentligen med vaniljsås eller glass.

tisdag 17 maj 2011

Krukplanteringsknep

Nu är tiden inne för plantering av alla sommarblommor i krukor och det är ett härligt försommargöra tycker jag. Snabbt går det också! Bara ner med alla skönheter i vackra krukor och så är det klart att pryda entrén, en sittplats någonstans eller skapa ett blickfång. Men för ett antal år sedan tyckte jag fortfarande att det rent praktiskt var lite pyssligt att plantera många blommor tätt tillsammans, framför allt var det alltid lika pillrigt att få in jorden ordentligt mellan rotknölarna så där inte blev en massa luft. Särskilt besvärligt var det om växterna var riktigt yviga, hade sköra stjälkar eller massor av slingrande revor. Det fanns alltid en risk att något skulle gå av. Jag råkade nämna detta för en vänlig gammal trädgårdsmästare som då lärde mig detta knep:


Ta ur blommorna ur plastkrukorna. Fyll på jord i botten på den nya krukan och ställ sedan ner plastkrukorna i rätt höjd där du vill ha blommorna. Fyll på jorden runt krukorna. Nu är det inga problem att få in jorden i alla mellanrummen, man ser hur bra som helst och inget är i vägen eller kan gå av.


Ta upp plastkrukorna.


Sätt ner blommorna som så klart passar perfekt i hålen. Tryck till lite och vattna.

Sommarplanteringen är klar! Nu ska allt bara buska till sig så blir det riktigt fint.